Aký Je Najvyšší Vrchol Altaja

Obsah:

Aký Je Najvyšší Vrchol Altaja
Aký Je Najvyšší Vrchol Altaja

Video: Aký Je Najvyšší Vrchol Altaja

Video: Aký Je Najvyšší Vrchol Altaja
Video: Кумандинцы — коренные жители Алтая 2024, Smieť
Anonim

Vrcholy večného ľadu a pokryté lesmi pohoria Altaj sa hrdo týčili nad nekonečnou sibírskou nížinou. Pani Belukha sa ale chváli predovšetkým.

Belukha
Belukha

názov

Názov hory je jednoznačne ruského pôvodu. Aj keď niektorí vedci tvrdia, že to nebolo bez indoeurópskeho bhel - „biely“, „lesklý“, „hlava“. To však nemení podstatu. Všetky rovnaké - Belukha od slova „biely“. Je pekné, že to neodporuje altajskému názvu hory - Kadyn-Bazhi - vrchol Katunu, jej hlava, jej milenka.

Hora má veľa mien. Tu je iba niekoľko príkladov: Ak-su-ryu (s bielou vodou), Uch-Airy (tri vetvy), Ak-Sumer (Sumer pre budhistov je posvätná hora - posvätný stred sveta), Uch-shuri (tri veže alebo tri kopce), Mus-dutau (ľadová hora).

Výška

Belukha je snom turistov a horolezcov. Výška západnej Belukhy je 4440 m. Východný vrchol mierne predbehol svoju sestru - 4506 m. Na jej vrcholy vedie veľa ciest. Existujú pomerne jednoduché, existujú prakticky nepriechodné. Ale v každom prípade si lezenie vyžaduje skúsenosti, trpezlivosť a odvahu. Takéto vysoké hory neodpúšťajú chyby. A začiatočníci bez inštruktora by tam absolútne nemali ísť.

Prvý výstup na Belukhu v histórii horolezectva uskutočnili v roku 1914 výskumníci altajských ľadovcov, vedci z Tomska, bratia Michaila a Borisa Tronova.

Veľryby Beluga sú rozmarné. Nie každému sa na ňu podarí vyliezť. Ale aj výstup na úpätie hory je nezabudnuteľnou udalosťou v živote každého človeka. Šťastným sa odhaľuje jeden z divov Ruska - očarujúci obraz steny Akkem. Môžete sa tešiť z neustále sa meniacej, vždy krásnej, ale impozantnej Belukhy celé hodiny.

Legendy

Pre Altaianovcov je Kadyn-Bazhi symbolom čistoty ducha. Tu je stred vesmíru, pupočník sveta.

Ďalším altajským názvom pre horu je Uch-Sumer. Altajci ho považujú za príbytok božstva Altai eezi, majiteľa Altaja - najvyššieho ducha stredného sveta.

Existuje hypotéza, že Belukha je hora Meru z hinduistickej mytológie. Osa Zeme a stred sveta. Hora je skutočne odstránená približne rovnako zo štyroch oceánov - Tichého, Atlantického, Arktického a Indického oceánu. Belukha je ústredným uzlom obrovského kontinentu Eurázia.

Ezoterici sa domnievajú, že Shambhala sa nachádza v regióne Belukha. Existuje však v inej dimenzii. Dá sa nájsť iba v zmenenom stave vedomia. Šamani tvrdia, že bežný človek nemôže na Belukhu šliapať.

Nie je náhoda, že ruský cestovateľ N. K. Roerich veril, že práve tu sa nachádzala brána do tajomnej krajiny Shambhala. A prúdy umelcových nasledovníkov na úpätie hory nevysychajú. Pátranie po legendárnom Belovodye pokračuje.

Odporúča: